Belgische AZG-medewerker ontvoerd in Syrië

Onder de in Syrië ontvoerde medewerkers van Artsen Zonder Grenzen is een Belg. Dat heeft de hulporganisatie aan Buitenlandse Zaken gemeld.

dvansant

Vijf medewerkers van Artsen zonder Grenzen zijn donderdagavond in het noorden van Syrië uit een huis van de organisatie meegenomen door een voorlopig onbekende groep, vermoedelijk voor ondervraging. Dat heeft AZG vrijdag laten weten. "AZG is in contact met alle betrokken partijen en doet er alles aan om de communicatie met onze vijf collega's te herstellen." Meer informatie wil de ngo uit veiligheidsoverwegingen voorlopig niet geven.

Artsen zonder Grenzen heeft zes ziekenhuizen en vier gezondheidscentra in het noorden van Syrië. De medewerkers van de ngo werken er in penibele en gevaarlijke omstandigheden. Zo werd afgelopen september nog een Syrische chirurg in dienst van AzG gedood in het noorden van het door oorlog verscheurde land.

Medewerkers van humanitaire organisaties zijn vaker het doelwit van zowel de Syrische regeringstroepen als verschillende rebellenbewegingen. Volgens een Syrische ngo zou vooral de extremistische, aan al-Qaida gelieerde, beweging Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL) verantwoordelijk zijn voor het "meenemen" en "ondervragen" van medewerkers van humanitaire organisaties.

Archieffoto AP BELGA

Meer over Syrië