Coffeeshops slepen gemeente Amsterdam voor de rechter

Zeker 13 Amsterdamse coffeeshops hebben een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Amsterdam. Ze zijn het niet eens met de gewijzigde openingstijden die burgemeester Eberhard van der Laan per 1 januari heeft ingevoerd, liet hun advocaat Maurice Veldman vrijdag weten. Op 9 januari staan ze tegenover elkaar bij de rechtbank in Amsterdam.

mceulemans

De coffeeshops horen tot de groep zaken die de komende jaren geleidelijk aan moeten sluiten omdat ze te dicht bij een school liggen. Van der Laan had besloten dat de coffeeshops doordeweeks overdag niet open mogen zijn om het softdrugsgebruik onder scholieren tegen te gaan. Pas vanaf 18 uur zouden de deuren open mogen zijn.

Financiële schade

De coffeeshophouders vrezen voor financiële schade en zeggen dat ze meer tijd nodig hebben, bijvoorbeeld voor de afvloeiing van personeel. Ze menen dat ze het veel te laat te horen hebben gekregen, waardoor ze zich niet konden voorbereiden op de nieuwe openingstijden. Veldman: "Ze hoorden het pas 6 weken geleden. Er was geen redelijke overgangsregeling."

Tijdens de rechtszaak eisen ze dat de burgemeester het besluit uitstelt en zorgt voor een goede overgangsregeling. Van der Laan heeft het besluit in ieder geval al uitgesteld tot 23 januari, wanneer de rechter uitspraak doet.

Belga, archieffoto

Meer over Amsterdam