Myanmar laat ongeveer 2.000 gevangenen vrij

Myanmar heeft vrijdag ongeveer 2.000 gedetineerden vrijgelaten ter gelegenheid van de Onafhankelijksdag. Onder hen zijn ook zeker drie politieke gevangenen. Dat zeggen functionarissen en activisten.

mceulemans

Het gaat om 1.800 gedetineerden uit de gevangenis Insein in Yangon (Rangoon) en 230 uit de gevangenis van Mandalay, aldus Hla Maung Shwe, een raadgever van president Thein Sein. De presidentiële amnestie was toegekend ter ere van de Onafhankelijksdag op zaterdag. Myanmar werd op 4 januari 1948 namelijk onafhankelijk van Groot-Brittannië.

Politieke gevangenen

Minstens drie van de vrijgelatenen waren politieke gevangenen, aldus Bo Kyi, woordvoerder voor een ngo die steun verleent aan politieke gevangenen in Myanmar. Thein Sein had beloofd alle politieke gevangenen tegen het einde van vorig jaar vrij te laten, maar volgens Bo Kyi zitten er nog zeker veertig achter de tralies.

In ruil voor het opheffen van economische sancties jegens Myanmar, hadden westerse landen de vrijlating van politieke gevangenen gevraagd. De hervormingsgezinde Thein Sein liet al ongeveer 2.000 politieke gevangenen vrij sinds hij in maart 2011 aan de macht kwam. Myanmar lag onder militaire heerschappij van 1962 tot 2010.

Belga, foto Reuters

Meer over Myanmar