Free Record Shop sluit dan toch Belgische winkels

Tot verbijstering van het personeel kondigde Free Record Shop vrijdagochtend totaal onverwacht aan dat het al zijn winkels in België 'waarschijnlijk in de komende week zal sluiten'. Volgens de vakbonden gaan 40 winkels reeds vandaag dicht en volgen de andere winkels volgende week.

tmas

Verwarring alom vrijdagochtend. Amper een week geleden leek het erop dat de Britse investeringsgroep Hilco de Belgische keten van Free Record Shop bijna integraal had overgenomen na een akkoord daarover met de curatoren. Gisteren liet de overnemer echter aan het personeel weten dat de winkels dicht gaan. Als reden wordt opgegeven dat er in deze kerstperiode "niet mogelijk is gebleken om tot gedetailleerde afspraken met verhuurders en leveranciers te komen die nodig zijn om een stabiel bedrijf te garanderen op lange termijn".

"Totale verwarring, alles is wazig", aldus BBTK-secretaris Benny Willems. "De afgevaardigden hebben slechts een mailtje gekregen. Veertig winkels zouden al deze week sluiten, o.a. de winkel in Hoboken. De stock moet naar Lommel worden overgebracht; het personeel van die winkels moet zaterdag al niet meer komen. De rest zou volgende week volgen, wellicht zo'n 25-tal."

Ook bij de curatoren wordt verrast gereageerd. "Wij zijn van niets meer op de hoogte en dat hoeft ook niet meer", aldus meester Thierry Van Doosselaere. "Als curatoren hebben wij geen enkele verplichting meer. Het personeel is door ons ontslagen, de inboedel is verkocht aan Hilco en de huurcontracten zijn opgezegd. De zaak is nu in handen van Hilco. Tielt-Winge was sowieso al apart verkocht en Leuven en Elsene bleken intussen ook niet houdbaar."

Bij Hilco zelf wordt verwezen naar een summiere mededeling. De indruk bestaat dat Hilco met deze ingreep druk wil zetten op de huuronderhandelingen.

PVb, CWIL

Foto SVDE