Sneeuwstorm zorgde al voor minstens 9 doden in VS

Ook Boston kreeg zwaar onder sneeuwval te lijden. Volgens Amerikaanse networks heeft het winterweer in het oostelijk deel van het land al minstens negen doden veroorzaakt. De storm gaat gepaard met hevige wind en ijskoude temperaturen, tot -13 graden vrijdagavond in New York.

tmas

Donderdag hebben Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen meer dan 2.300 vluchten geschrapt, vrijdagmorgen (plaatselijke tijd) waren dat er zowat 1.800, aldus het CBS News.

Tot vrijdagmiddag gold er een alarmtoestand voor de winterstorm in de staten New York, New Jersey, Pennsylvania en een deel van New England.

In New York wordt 10 à 20 centimeter sneeuw verwacht. Met een wind die een snelheid aanneemt tot 56 kilometer per uur, en de sneeuw zal doen opwaaien, kan de zichtbaarheid extreem beperkt zijn. Het kwik daalt in New York tot 13 graden onder nul vrijdagnacht, maar vanwege de wind zal de gevoelstemperatuur dalen tot -23 graden, aldus de nationale meteodienst.

In Boston daalt de temperatuur tot -21 graden. Burgemeester Thomas Menino beval de sluiting van de publieke scholen vrijdag.

Luchtverkeer

Donderdag waren er meer dan 500 vluchten geannuleerd vanaf de New Yorkse luchthavens, en honderden andere liepen vertraging op, volgens de gespecialiseerde website Flightaware.com. De luchthaven van Boston Logan, waar het luchtverkeer ook erg verstoord was, schortte de vertrekken donderdag op vanaf 20.30 uur lokale tijd (2.30 uur in België).

Brussels Airport

De sneeuwstorm veroorzaakt ook vertragingen op Brussels Airport. Dat zegt woordvoerder Jan Van der Cruysse vrijdag. Brussels Airport raadt alle passagiers aan toch op tijd naar de luchthaven te komen. Wat betreft morgen/zaterdag geeft Van der Cruysse de raad aan mensen die passagiers komen oppikken of zelf vliegen de website van Brussels Airport of de luchtvaartmaatschappij te checken voor vertrek. "Als er vluchten zijn afgelast, kan men best contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij", aldus nog de woordvoerder.

Belga, Foto AFP