Regering ontkent schoten op militaire luchthaven Kinshasa

De Congolese regering ontkent dat er donderdagavond geschoten is op de militaire luchthaven van Kinshasa, drie dagen nadat de dichtbijgelegen internationale luchthaven en andere strategische locaties in de stad werden aangevallen.

jatimmermans

"Het gaat om een incident dat zich voordeed buiten de luchthaven van Ndolo, hoewel een soldaat van de zeemacht erbij betrokken was", zei Lambert Mende, woordvoerder van de regering. Volgens Mende schoot de militair, die als bewaker dienstdeed voor een naburig bedrijf, om een dief op de vlucht te jagen. De woorvoerder ontkende zo de informatie van een bron binnen de luchthaven over schoten op de luchthaven.

De woordvoerder zei dat de betrokken militair "blijkbaar illegaal bijkluste als bewaker bij een naburig bedrijf". "Ze (de bewakers en de militair) zouden een dief gezien hebben. De militair schoot vijf keer in de lucht om hem af te schrikken. Hij werd opgepakt door de militaire politie."

De versie van Mende wijkt sterk af van wat een bron binnen de luchthaven eerder had verklaard. Hij zei dat niet-geïdentificeerde gewapende mannen het vuur hadden geopend op de militaire luchthaven van Ndolo. "Een voertuig vol niet-geïdentificeerde gewapende mannen kwam aan en begon direct te schieten op de luchthaven. Soldaten van de luchtmacht repliceerden vervolgens." Buurtbewoners verklaarden later dat het schieten was gestopt.

De situatie in Congo is momenteel gespannen. Een reeks aanslagen, gekwalificeerd als een "terroristisch offensief" door de regering, eiste meer dan honderd doden begin deze week, volgens een officiële balans.

Belga

Archiefbeeld AFP