België financiert medische voorzieningen voor opvang Syrische vluchtelingen

België trekt 344.000 euro uit voor de bouw van twee medische voorzieningen voor de opvang van Syrische vluchtelingen in het zuidoosten van Turkije. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders donderdag aangekondigd.

jatimmermans

Reynders bezocht donderdag aan de Turks-Syrische grens onder meer scholen in het vluchtelingenkamp van Akçakale, gefinancierd door de internationale gemeenschap, waaronder België. Het Belgische geld is bestemd voor het Turkse agentschap voor de opvang van vluchtelingen. Dat agentschap zal de twee medische voorzieningen bouwen, die maandelijks tot 3.000 patiënten kunnen opvangen.

Door de crisis in buurland Syrië worden in Turkije 200.000 vluchtelingen opgevangen in kampen en nog eens 500.000 buiten de kampen.

De eerste doelstelling van België en de Europese Unie is een "politieke oplossing" te vinden voor Syrië, herhaalde Reynders donderdag. De Belgische minister toonde zich sceptisch tegenover de tweede vredesconferentie die binnen enkele dagen van start gaat in het Zwitserse Genève.

In 2012 spendeerde België 2,5 miljoen euro en vorig jaar 8,3 miljoen euro voor de crisis in Syrië.

Belga

Foto: Didier Reynders bij enkele Syrische vluchtelingen

Foto Belga

Meer over Syrië