Schauvliege: "Nalatenschap Jeanne Brabants is veilig"

De nalatenschap van Jeanne Brabants zal voortleven in de fusie van het Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse Opera. Dat zegt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege in een reactie op het overlijden van de 93-jarige voormalige danseres en choreografe.

jatimmermans

Schauvliege betuigt haar "grote dank en oprechte erkentelijkheid voor alles wat Jeanne Brabants voor het ballet en de dans in Vlaanderen heeft gedaan en betekend".

De CD&V-minister looft de manier waarop Brabants het Ballet van Vlaanderen heeft uitgebouwd tot compagnie met succes in binnen- en buitenland. "De kwaliteit van de voorstellingen en zeker de aandacht voor het welzijn van de dansers kenmerkten haar leiderschap. Ze had veel belangstelling voor de opleiding van jonge dansers en begeleidde hen graag in hun loopbaan, tot in het buitenland".

"Ziek"

In een afscheidsinterview met Apache.be deed ze nog een oproep voor een Danshuis in Vlaanderen zodat haar nalatenschap niet versplinterd zou raken. In datzelfde interview hekelt ze ook de fusie van het Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse Opera. "Toen ik hoorde dat minister van Cultuur Joke Schauvliege die beslissing genomen had, ben ik ziek geworden. Hier (wijst naar haar hoofd). We hebben gevochten om de danskunst autonoom te maken en nu krijgen we dit decrescendo...", zei ze aan Apache.be.

Volgens minister Schauvliege stelt die fusie echter de toekomst van zowel het Ballet als de Opera veilig. "Beide krijgen ruimere mogelijkheden door meer gebruik te maken van de speelplekken in de Opera van Gent en Antwerpen, een nog sterkere muzikale begeleiding, een efficiëntere marketing...". Volgens de minister zal de nalatenschap van het Ballet ook "voortleven in de nieuwe organisatie". "Artistiek op eigen benen, en gemanaged als een performante, eigentijdse instelling. Twee zielen, één gedachte", aldus de Vlaams minister.

Lees ook: "Danscultuur in Vlaanderen dankzij Jeanne Brabants" En: Oprichtster Ballet van Vlaanderen Jeanne Brabants overleden

Foto: Joke Schauvliege

Archiefbeeld Photo News