Snapchat zwijgt na datalek: gegevens 4,6 miljoen gebruikers gelekt

Na een groot gegevenslek doet Snapchat, een toepassing voor het delen van foto's en video's, er het zwijgen toe. Onbekenden hebben op oudejaarsavond de pseudoniemen en telefoonnummers van 4,6 miljoen gebruikers gepubliceerd. De laatste twee cijfers van de telefoonnummers zijn echter onduidelijk gemaakt.

tmas

Het bijzondere aan Snapchat, dat vooral populair is bij het jonge volkje, is dat de via die app verstuurde foto's en video's zichzelf maximaal 10 seconden na ontvangst verwijderen. Via Snapchat worden ook regelmatig pikantere beelden verstuurd, en net daarom is zo'n groot datalek bijzonder pijnlijk.

Snapchat, een start-up die in november nog een bod van naar verluidt 3 miljard dollar van Facebook weigerde, heeft donderdag nog altijd geen reactie gegeven op het nieuws. Enkele dagen geleden nog maakte de Australische IT-beveiligingsbedrijf Gibson Security melding van beveiligingslekken.

"Onze motivatie om die gegevens te publiceren, was de aandacht van het publiek richten op dit probleem en ook druk uitoefenen op het bedrijf om dat lek te dichten", aldus SnapchatDB, de site van de hackers. "We begrijpen dat start-ups beperkte middelen hebben, maar veiligheid en respect voor persoonlijke gegevens moet een prioriteit zijn."

SnapchatDB beklemtoont dat ze de twee laatste cijfers van de telefoonnummers onduidelijk hebben gemaakt om de impact te beperken, maar waarschuwde er ook voor dat het mogelijk in de toekomst niet-gecensureerde gegevens publiceert.

Belga, Archieffoto