"Danscultuur in Vlaanderen dankzij Jeanne Brabants"

Antwerps cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) looft de donderdagochtend overleden Jeanne Brabants (93) voor haar "ongelooflijk belangrijke rol voor de Vlaamse danswereld".

ikerremans

Zowel op pedagogisch-educatief vlak via de door haar opgerichte dansopleidingen als omdat ze een inspiratie was voor verschillende generaties dansers, valt haar impact niet te onderschatten, aldus Heylen. "Als Vlaanderen vandaag een danscultuur heeft, is dat in grote mate te danken aan het werk van Jeanne Brabants en haar zussen", vindt hij.

Heylen woonde in Antwerpen jarenlang in hetzelfde appartementsgebouw als Brabants en leerde haar dan ook persoonlijk erg goed kennen. "Jeanne was als ik het goed heb al sinds 1984 met pensioen, maar voor velen is ze eigenlijk nooit gestopt. Ze bleef altijd enorm betrokken bij de Vlaamse danswereld", zegt hij. "Bovendien bleef ze tot enkele maanden terug ook gewoon zelf haar dagelijkse oefeningen doen. Jeanne vond het erg belangrijk om te blijven bewegen."

Heylen roemt ook Brabants' werk bij het Ballet van Vlaanderen, dat "dankzij haar is uitgegroeid tot een gezelschap dat zowel klassieke, hedendaagse als moderne repertoires aankan".

Lees ook: Oprichtster Ballet van Vlaanderen Jeanne Brabants overleden

Foto Belga, BHUL