Oprichtster Ballet van Vlaanderen Jeanne Brabants overleden (video)

In Antwerpen is de bekende voormalige danseres en choreografe Jeanne Brabants donderdagochtend op 93-jarige leeftijd in het ziekenhuis overleden. Dat zegt de regionale televisiezender atv en wordt bevestigd door Antwerps cultuurschepen Philip Heylen, die jarenlang in hetzelfde gebouw als Brabants woonde. Brabants won tijdens haar carrière verschillende internationale prijzen en was tevens de oprichtster van het Ballet van Vlaanderen. In 2000 kreeg ze de titel van barones. Brabants was al een hele tijd ziek.

dvansant

Hoewel Jeanne Brabants een erg succesvolle danseres en choreografe was, is ze vooral bekend voor haar bijdrage aan het professionaliseren van ballet en dans in Vlaanderen. Reeds in 1941 richtte ze haar eerste balletschool en -gezelschap op in het Antwerpse. Later bracht ze de opleiding onder in de Vlaamse Opera, wat uiteindelijk uitmondde in het autonome Stedelijk Instituut voor Ballet.

In 1969 stichtte Brabants het Ballet van Vlaanderen, om de vele afgestudeerde klassieke dansers en danseressen in Vlaanderen aan de slag te kunnen houden in plaats van hen naar het buitenland te zien vertrekken. Sinds 1976 mag de organisatie zich Koninklijk Ballet van Vlaanderen noemen. Vorig jaar kwam het opnieuw tot een fusie met de Vlaamse Opera, wat Brabants betreurde.

Archieffoto Bert Hulselmans: Brabants vierde haar 93ste verjaardag bij haar geliefde Ballet van Vlaanderen BELGA

Teken het online rouwregister voor Jeanne Brabants