"Borstkanker is welvaartsziekte geworden in België"

Nergens in de wereld komen zoveel gevallen van borstkanker voor als in België. En toch is professor Marleen Temmerman niet geschokt van die cijfers. "In België is borstkanker een welvaartsziekte geworden."

mgeysmans

"Slechts 10% van de vrouwen heeft genetische aanleg om borstkanker te krijgen. En toch stijgt het aantal gevallen van die kanker enkel maar. Dat heeft één reden: ons gedrag. We kunnen voor een aantal gevallen van borstkanker spreken van een welvaartsziekte. We weten dat de omgevingsfactoren van invloed zijn op de ontwikkeling van borstkanker, maar we weten niet hoe zwaar die factoren doorwegen. Feit is: een ongezonde levensstijl vergroot de kans op kanker", aldus Temmerman in Het Laatste nieuws.

"In onze westerse samenleving kampen we met lucht- en milieuverontreiniging, met obesitas door te vet eten en een sedentair leven, met alcoholconsumptie en met stress. Volgens sommigen heeft diesel inderdaad een schadelijk effect, maar dat is verre van bewezen. Aan factoren als milieuvervuiling en luchtverontreiniging kunnen we als maatschappij wel iets proberen te veranderen, maar minstens even belangrijk is het om individueel je levensstijl aan te passen, niet alleen om borstkanker te vermijden, ook om in het algemeen gezonder te gaan leven. Beperk alcoholgebruik, probeer gezond te eten, mijd al te veel vetten en beweeg genoeg."

Photo News / Mieke Geysmans

Meer over Marleen Temmerman

Niet te missen