Diëten zorgt voor frustraties over resultaten

Twee op de drie vrouwen zijn bezig met hun gewicht en meer dan de helft van hen staat wekelijks op de weegschaal. Maar diëters raken vooral gefrustreerd over de behaalde resultaten. Dat blijkt uit de Nationale Dieetenquête van afslankorganisatie Weight Watchers die uitgevoerd werd bij zowat 9.000 deelnemers.

mceulemans

De helft van de vrouwen en 4 op de 10 mannen geven aan dat ze ontevreden zijn over hun gewicht. 80 procent van de vrouwen vindt dat de samenleving eist dat ze slank zijn en 7 op de 10 voelen zich vooral dik in de nabijheid van vriendinnen.

Ingehouden plezier

De overgrote meerderheid van de vrouwen die ooit al een dieet volgden, laten ook de gedachte dat ze te veel wegen hun dagelijks gedrag beïnvloeden. "Sommige vrouwen durven ook geen plezier meer te maken: ze durven niet meer te dansen of voluit te gaan. Dat is jammer. Eén op de vijf geeft zelfs aan liever minder of niet meer te vrijen", zegt Sabine de Prest, woordvoerster van Weight Watchers.

Gemiddeld gaan vrouwen voor het eerst op dieet als ze 27 zijn. Toch maakt diëten niet gelukkig. Diëters kunnen niet meer genieten van feestjes en voelen een grote drang om te zondigen. Wanneer de kilo's er niet afvliegen ondanks de grote moeite, raken diëters ook gefrustreerd.

Geleidelijk

Volgens de Prest is het vooral belangrijk dat diëters stap voor stap nieuwe gewoontes aannemen en niet drastisch alles laten. "Zonder feestjes bij vrienden, zonder een glaasje wijn af en toe is het aannemelijk dat je het niet volhoudt en gefrustreerd wordt", aldus de Prest.

Lees ook: Gemiddelde vrouw gaat 61 keer op dieet

Belga, archieffoto