Japanners redden Chinees die met luchtballon crashte

De Japanse kustwacht heeft een Chinees gered die met een luchtballon probeerde te landen op een van de door China, Japan en Taiwan betwiste eilanden in de Oost-Chinese Zee. Dat schrijven Japanse media donderdag. Woensdagavond vond de Japanse kustwacht de man en zijn ballon in zee, goed 20 kilometer ten zuiden van de door Japan bestuurde Senkaku-eilanden.

mceulemans

De Japanse kustwacht leverde de man, die woensdagochtend vanuit de Chinese provincie Fujian vertrokken was, uit aan een Chinees patrouillevaartuig. Voor hij met zijn luchtballon kon landen, had hij, nog volgens de Japanse kustwacht, een verzoek om redding verstuurd vanwege technische problemen.

Ruzie over eilanden

Op foto's die de Japanse kustwacht verdeelde was een veelkleurige, half leeggelopen luchtballon te zien die op een kalme zee drijft. Al in september had de 35-jarige ballonvaarder melding gemaakt van zijn plan, maar sinds zijn vlucht heeft hij zelf nog geen nieuws verspreid.

Sinds Japan in september 2012 een aantal van de Senkaku-eilanden kocht, vergrootte de anti-Japanse stemming in China. De Chinezen noemen de eilanden de Diaoyu-eilanden. Eind november vorig jaar riep China een luchtverdedigingsidentificatiezone (Adiz) uit over de Oost-Chinese Zee, en de Senkaku-eilanden waren in die zone opgenomen.

Kritiek

Op die zone kwam kritiek van Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Vliegtuigen die over de Adiz van een ander land vliegen moeten zichzelf identificeren en andere vluchtgegevens bezorgen.

Belga, foto AFP