Didier Reynders op missie naar Midden-Oosten

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders trekt op de tweede dag van het nieuwe jaar naar het Midden Oosten voor een humanitaire missie van twee dagen rond de crisis in Syrië.

mceulemans

Donderdag bezoekt Reynders aan de Turks-Syrische grens onder meer scholen in het vluchtelingenkamp van Akçakale, gefinancierd door de internationale gemeenschap, waaronder België. Vrijdag begeeft de Belgische minister zich naar andere Syrische vluchtelingen in de Bekavallei in het oosten van Libanon.

Opvang vluchtelingen

Turkije en Libanon staan, met Jordanië, Irak en Egypte, in voor de opvang van het grootste deel van de zowat 3 miljoen mensen die Syrië ontvlucht zijn sinds het begin van het conflict in het land in 2011.

De vluchtelingenstroom weegt op die landen, die hun maximale opvangcapaciteit bereikt hebben. Over de twee dagen gespreid zijn er ontmoetingen voorzien met verantwoordelijken in de twee landen, waar de politieke spanning de laatste dagen opgelopen is.

Aanslag

Terwijl Turkije een ernstige politiek-financiële crisis doormaakt die zijn regering verzwakt heeft, is Libanon vrijdag getroffen door een nieuwe dodelijke aanslag in het hart van Beiroet, die het leven kostte aan politicus Mohamad Chatah. De vroegere minister van Financiën was een vertrouweling van de voorzitter van de anti-Syrische Toekomstbeweging, Saad Hariri. Reynders zal bij zijn aankomst in Beiroet eer betonen aan Chatah.

Belga, foto Belga

Meer over Didier Reynders