Brussels Airport krijgt 19 miljoen voor beveiliging

Print
Brussels Airport krijgt 19 miljoen voor beveiliging

Brussels Airport krijgt 19 miljoen voor beveiliging

De luchthaven in Zaventem krijgt een subsidie van 19 miljoen euro per jaar voor de veiligheidsinfrastrucuur. Dat heeft de federale ministerraad donderdag beslist.

De maatregel is bedoeld als indirecte steun voor SN Brussels, JetairFly en Thomas Cook, die aankijken tegen de concurrentie van Ryanair. Die lowcostmaatschappij werkt met Belgisch personeel, dat officieel staat ingeschreven op de hoofdzetel in Ierland. Dat is voordeliger uit fiscaal en sociaal oogpunt.

In 2020 wordt dat systeem onmogelijk gemaakt door een nieuw reglement van de Europese Commissie. Om de overgangsperiode te overbruggen keert de regering, op voorstel van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet, jaarlijks 19 miljoen euro uit voor de veiligheidsinfrastructuur van de luchthaven. Die subsidie wordt toegestaan door de Europese Commissie. Het bedrag dekt éénderde van de beveiligingskosten en op grond daarvan wordt Brussels Airport opgedragen een degressief tarief te hanteren voor de luchtvaartmaatschappijen die meer dan 400.000 passagiers vervoeren via Zaventem in 2013, 2014 en 2015. In realiteit is dat enkel SN Brussels, JetairFly en Thomas Cook.

In 2015 wordt de maatregel geëvalueerd.

Archieffoto AFP
BELGA