KBC verkoopt Antwerpse Diamantbank aan China

KBC verkoopt haar Antwerpse Diamantbank (ADB) aan de groep Yinren uit Shanghai. Dat maakte de bank donderdag nabeurs bekend. Financiële details werden niet bekendgemaakt, maar KBC geeft zelf al aan dat dit "een verwaarloosbare impact heeft op de winst van de groep". Met de verkoop is het laatste onderdeel van de baan van het herstructureringsprogramma dat Europa vijf jaar geleden aan KBC heeft opgelegd voor het ontvangen van staatssteun.

dvansant

De verkoop aan Yinren moet wel nog worden goedgekeurd door de toezichthouder.

De merknaam ADB en het managementteam blijven behouden en het hoofdkantoor blijft in Antwerpen. De bank speelt een belangrijke rol bij de financiering van diamanthandel en -bewerking.

In de deal is wel afgesproken dat KBC een deel van de kredietportefeuille (met een hoger risico) voor haar rekening blijft nemen. KBC blijft nog voor maximaal twee jaar gewaarborgde financiering ter beschikking stellen aan de Antwerpse Diamantbank, voor een totaal bedrag van 200 miljoen euro.

De Yinren groep is actief in de diamantnijverheid, naast vastgoed en handel. "Door de overname zal het de knowhow, het netwerk en de merkreputatie van de Antwerpse Diamantbank kunnen benutten en een rol spelen in de interactie tussen de belangrijkste diamantcentra (Antwerpen, Mumbai, Dubai, Hongkong) en de opkomende centra in het Nabije en Verre Oosten", meldt het persbericht.

Archieffoto Belga BELGA