Gemiddelde Belg verdient 3192 euro bruto

Print
Gemiddelde Belg verdient 3192 euro bruto

Gemiddelde Belg verdient 3192 euro bruto

Het gemiddelde brutoloon per maand van een voltijdse werknemer in België bedraagt 3.192 euro, maar het loon van twee op de drie Belgen ligt lager dan dit gemiddelde. Nochtans is de loonspanning in ons land beperkt. Dat heeft Statistics Belgium (StatBel) berekend op basis van cijfers uit 2010 en 2011 en donderdag bekendgemaakt.

De regio bepaalt het loon in België zeer sterk. In en rond de hoofdstad (Brussel, Nijvel, Halle-Vilvoorde, Leuven en Antwerpen) verdiende je statistisch gezien het meest. Wie werkzaam is in Dinant verdiende daarentegen 20 procent minder dan het Belgisch gemiddelde.

Factor leeftijd

Ook de leeftijd speelt een cruciale rol in de loonvorming van de Belg. Een 60-jarige bediende verdiende gemiddeld 31 procent meer dan het Belgisch gemiddelde en zelfs 180 procent meer dan zijn twintigjarige collega. Een 60-jarige arbeider verdiende slechts 31 procent meer dan zijn jonge collega.

Tot slot zijn het opleidingsniveau en de sector bepalend voor iemands loon. Werknemers met een bachelordiploma verdienden gemiddeld negen procent meer, iemand met een masterdiploma zelfs 55 procent meer dan het gemiddelde. Wie in de petrochemie werkzaam is, kon 52 procent meer verdienen. Werknemers in de horeca moesten het stellen met een loon dat 27 procent lager ligt.

Tweederde ondergemiddeld

Twee op de drie Belgen verdiende echter minder dan het loongemiddelde. Nochtans is de loonspanning in ons land beperkt. Het hoogste loon ligt 2,4 keer hoger dan het laagste loon. Dit brengt ons op de derde plek in de Europese rangschikking. "Slechts" zes procent van de werknemers in ons land krijgt een laag loon.(Volgens de internationale definitie behoort een werknemer tot die categorie wanneer zijn uurloon minder dan twee derde van het mediaanuurloon bedraagt, nvdr.).

Dit verklaart grotendeels deze relatief lage loonspanning. In Denemarken (4.264 euro) maak je statistisch gezien de grootste kans om het hoogste maandelijks brutoloon van Europa op te strijken.

Belga, archieffoto