Familie van Tadzjiekse president rijdt met gestolen Duitse auto's

Duitse speurders hebben in de vroegere Sovjetstaat Tadzjikistan zowat tweehonderd gestolen auto's teruggevonden. Met sommige daarvan bolden familieleden van president en sterke man Emomali Rakhmon, zo hebben het sensatieblad Bild en de stad Berlijn donderdag gemeld.

mceulemans

Gemandateerd door het parket van Berlijn en het Litouwse Kaunas konden de Duitse detectives dankzij gps zowat 200 gestolen voertuigen terugvinden in Tadzjikistan, zo bevestigde justitiewoordvoerster Lisa Jani van de stad Berlijn informatie van Bild.

93 BMW's

In het bijzonder zijn 93 BMW's teruggevonden die aanvankelijk een Duitse nummerplaat droegen, schreef de krant. Voor justitie van de stad Berlijn bevoegd had senator Thomas Heimann het ministerie van Buitenlandse Zaken al op 23 mei verwittigd dat het "merendeel" van deze auto's in het bezit is van mensen die "economische en familiebanden hebben met de familie van de Tadzjiekse president".

Bild meldde dat het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken de Tadzjiekse ambassadeur heeft ontboden. Het ministerie wou enkel kwijt dat er "gesprekken met de Tadzjiekse partij waren over samenwerking bij het bestrijden van de georganiseerde misdaad". De Tadzjiekse ambassade in Berlijn had geen commentaar. Volgens Jani is aan de plaatselijke autoriteiten vruchteloos gevraagd de wagens in beslag te nemen.

Reis naar Berlijn geannuleerd

Nog luidens Bild valt het onderzoek in Doesjanbe niet in goede aarde. De Tadzjiekse minister van Buitenlandse Zaken heeft op het laatste ogenblik een voor oktober voorziene reis naar Berlijn geannuleerd toen hij hoorde dat de Duitse autoriteiten een babbel met hem over de zaak wilden hebben.

Belga, archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer