Frauderende rallypiloot verkocht Maserati voor 12.000 euro

De 65-jarige rallypiloot Albert Vanierschot uit Heusden-Zolder is donderdag tot 9 maanden cel waarvan de helft effectief en 5.500 euro boete veroordeeld wegens schriftvervalsing en bedrieglijk onvermogen.

fvranckx

"Dit is een schoolvoorbeeld van een sterfhuisconstructie. Activa uit zijn slecht draaiende firma werden tussen mei 2009 en juli 2010 overgedragen aan Emo nv, een andere vennootschap van de beklaagde. De schuldeisers bleven in de kou staan", aldus de openbare aanklager.

Dakar afgelast

Vanierschot had ook de naam van AD-Sport veranderd naar Sport en Prototype en de maatschappelijke zetel van Lummen naar een flat in Maasmechelen verhuisd, waar het slechts een postbusadres betrof.

Daarna volgde echter het faillissement van Sport en Prototype. Volgens Vanierschot had onder meer het afgelasten van de Dakarrally in 2008 wegens een vermeende terreurdreiging hem financieel de das omgedaan.

Hij werkte toen ook samen met Koen Wauters, zowel voor de races op het circuit van Zolder, als voor de Dakarrally's, waardoor hij grote sponsors kon aantrekken. De vzw Supsport was een schuldeiser, want de vzw had aan de firma AD-sport van Vanierschot gevraagd een rallywagen klaar te maken, maar daar kwam niets van.

Vanierschot heeft negen voertuigen, twee aanhangwagens en materialen uit AD-Sport verkocht en doorgesluisd naar zijn andere vennootschap Emo nv. Hij verkocht onder meer een Maserati Quattroporte voor slechts 12.000 euro en drie Dakar-assistentievrachtwagens voor telkens 7.500 euro.

Op burgerlijk gebied worden de debatten op 27 maart 2014 heropend.

Belga, Archieffoto Belga