'Alliantie D19-20' blokkeert 5 Brusselse kruispunten

Print

'Alliantie D19-20' blokkeert 5 Brusselse kruispunten

Vakbonden, burgerbewegingen en landbouwers blokkeren al sinds 7 uur vijf Brusselse kruispunten om te protesteren naar aanleiding van de Europese top die de komende twee dagen plaatsvindt.

Nog tot 11 uur blokkeren de deelnemende organisaties vijf Brusselse kruispunten, om daarna in stoet naar de Blijde Inkomstlaan te trekken. Hoeveel volk er precies is komen opdagen, kan de politie nog niet zeggen, maar er werd op voorhand gesproken van mogelijk 10.000 betogers.

Volgens de politiezone Brussel Hoofstad-Elsene gaat het er buiten de verkeershinder op de ingenomen kruispunten rustig aan toe. Op de kleine ring gaat het verkeer wel vooruit."Ander Europa"

Enkele honderden leden van de socialistische vakbond ACOD betogen op de Kruidtuinlaan. "Wij willen aan de Europese top laten weten dat we niet tegen Europa zijn, maar wel een ander Europa eisen", zegt Maxime Nys. "Het soberheidsverdrag en het trans-Atlantische vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS mogen niet goedgekeurd worden. Op deze manier worden de lidstaten tegen elkaar opgezet."

Op een open brief van de "Alliantie D19-20" aan voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy kwam geen antwoord. "Het zou mooi zijn als onze alliantie niet zou moeten bestaan, maar het lijkt erop dat we zullen moeten blijven voortdoen", aldus de vakbondsman.

Het is de eerste keer dat vakbonden, burgerverenigingen en landbouworganisaties zich verenigen.

Belga, Foto's Belga/EPA