Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Doventolk Mandela opgenomen in psychiatrie

De doventolk die zwaar de mist inging tijdens de herdenkingsplechtigheid voor de Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela, is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat melden Zuid-Afrikaanse media. Zijn vrouw zei tegenover de krant The Star dat haar man wellicht een depressie heeft.

drombouts

Thamsanqa Jantjie had eigenlijk al een afspraak in een psychiatrisch ziekenhuis op 10 december, de dag van de herdenkingsceremonie in Soweto. Maar hij annuleerde die omdat hij het voorstel kreeg te werken ter nagedachtenis van Mandela.

De man haalde zich echter de woede op de hals van de Zuid-Afrikaanse dovengemeenschap, omdat hij geen universeel erkende gebaren gebruikte, fouten maakte en zich niet bediende van lichaamstaal. Jantjie poogde zich achteraf te verdedigen door te stellen dat hij aan schizofrenie lijdt. Plots zouden "de engelen over het stadion neergedaald zijn" en zou hij "stemmen gehoord" hebben, waardoor hij zich niet meer kon concentreren.

Jantjie stond naast alle sprekers tijdens de plechtigheid, van de kleinkinderen van Nelson Mandela over de Chinese vicepresident Li Yuanchao tot de Amerikaanse president Barack Obama. Het Franse persbureau AFP contacteerde hem maandag nog, maar de man stelde zich agressief op en praatte onsamenhangend.

Belga

Foto's EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer