Stromae maakt het ook live waar

Lost dé man van 2013 ook live alle verwachtingen in? We kunnen de fans van Stromae die vanavond naar het Antwerpse Trix trekken, meteen geruststellen. Het antwoord is ja.

ikerremans

In het volgende halfjaar zal de Brusselaar in bijna alle grote Belgische concertzalen spelen. Hij start in de kleinere clubs en eindigt in de middelgrote arena’s. Woensdag werd de aftrap gegeven in de Brusselse AB, donderdagavond speelt hij in het Antwerpse Trix en in 2014 worden ook nog Vorst Nationaal (driemaal) en Lotto Arena (beide in april) en Paleis 12 (in november) aangedaan. En allemaal uitverkocht. Zijn recente toevoeging aan het Franse Arras Main Square Festival maakt het ook zeer waarschijnlijk dat Stromae op Rock Werchter te zien zal zijn.

Brel

Opener Ta fête maakte het woensdag meteen duidelijk: Stromae weet hoe hij een feestje moet bouwen. Opvallend: ook de teksten uit de nieuwe plaat werden al uit volle borst meegezongen en onthaald alsof het klassiekers zijn.

Wat we hoorden en zagen, was een over de hele lijn geslaagd optreden waarin persoonlijke teksten, originele dansbeats en een knappe visuele show een geslaagd huwelijk aangingen.

Stromae is - daar is de vergelijking weer - net als Jacques Brel ook een beetje theater op het podium, hij zingt zijn liedjes dan ook niet gewoon, maar hij draagt ze voor op een geheel eigen wijze. En net daarom kon hij het zich permitteren om Tous les mêmes tot driemaal toe stil te leggen, als een soort spelletje met het publiek.

Stromae is geen hype, Stromae is een fenomeen waar we het laatste nog niet van gezien hebben.

Geert Verheyen Foto's Cia Jansen