150 doden per jaar door foute medicatie in ziekenhuizen

Als eerste ziekenhuis in Europa bindt het UZ Leuven de strijd aan met medicatiefouten door een gloednieuw scanningsysteem in te voeren. Uit onderzoeken blijkt dat elk jaar in ons land naar schatting 150 doden vallen door verkeerde medicijnen.

ikerremans

Medicatiefouten zijn een onderschat probleem, dat pas in 1999 voor het eerst bestudeerd werd. Sindsdien hebben diverse onderzoeken in Europa uitgewezen dat bij twee tot tien procent van alle medicatiegebruik fouten of vergissingen gebeuren, met gevolgen die varieren van jeuk tot orgaanfalen, en soms een dodelijke afloop.

Het ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven, goed voor 12 miljoen medicatiedosissen per jaar, heeft nu als eerste in Europa het systeem van ‘bedside scanning’ ingevoerd waarbij elke dag voor elke patiënt elk geneesmiddel eerst wordt gescand voor gebruik. “Het systeem vereist goede wil van iedereen en een investering voor het herverpakken van de medicijnen, maar we sparen ook veel uit doordat we minder behandelingen nodig hebben voor medische problemen door medicatiefouten”, zegt Thomas De Rijdt, adjunctdiensthoofd van de ziekenhuisapotheek in Leuven.

DH Foto DV