Geen fraude bij ACW, wel 9,5 miljoen bijbetalen

De Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) heeft geen fraude vastgesteld bij het ACW. Dat meldt de christelijke werknemersbeweging in een persbericht. Maar het ACW moet wel 9,5 miljoen euro aan belastingen bijbetalen. De organisatie vecht de beslissing niet aan.

ikerremans

De Bijzonder Belastinginspectie (BBI) opende eerder dit jaar een onderzoek naar de ACW-vennootschap Sociaal Engagement. Volgens de N-VA'ers Jan Jambon en Peter Dedecker bezondigde het ACW zich bij die vennootschap aan fiscale fraude. Het onderzoek ging helemaal terug tot de Belfius-winstbewijzen van de werknemersbeweging en de manier waarop het ACW, meer bepaald de vennootschap Sociaal Engagement, omging met de inkomsten daaruit.

Lees hier: Peter Dedecker (N-VA): "Bewijs van gelijk"

De BBI heeft haar onderzoek nu afgerond en stelde geen fraude vast. Wel besliste men om het belastingregime voor de voorbije drie jaar te herzien. De BBI vindt dat de vennootschap Sociaal Engagement volgens de rechtspersonenbelasting en niet meer volgens de vennootschapsbelasting moet worden belast.

Volgens ACW-voorzitter Patrick Develtere gaat het om een "principediscussie", maar zal de werknemersbeweginig zich neerleggen bij de visie van de fiscus. "We vinden de gewijzigde visie verrassend, maar we kunnen er ons alleen maar bij neerleggen. Onze verwachting was dat dergelijke veranderingen van stelsel vooraf zouden worden gemeld, nu is dat helaas achteraf."

Concreet bedraagt het verschil tussen de belasting als rechtspersoon en vennootschap voor de periode 2010-2012 zo'n 9,5 miljoen euro. "We zullen verder de tering naar de nering zetten", zegt Patrick Develtere. Maar het ACW vecht de beslissing niet aan. "Het alternatief is een zeer lange, onzekere, dure en onvoorspelbare juridische strijd over een principediscussie."

Belga Foto Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer