Neonazi's Gouden Dageraad betogen in Athene tegen bouw moskee

Print
Neonazi's Gouden Dageraad betogen in Athene tegen bouw moskee

Neonazi's Gouden Dageraad betogen in Athene tegen bouw moskee

Een 700-tal aanhangers van de Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad heeft zaterdag in Athene betoogd tegen de bouw van de eerste officiële moskee in de stad. Dat meldt het plaatselijke persagentschap ANE.

Aangevoerd door kreten als "Griekenland voor de Grieken" en "Geen moskee in Athene" verzamelden de manifestanten in het centrum van de hoofdstad vlakbij de plek waar de moskee zal worden gebouwd. Onder de deelnemers bevonden zich onder meer de echtgenote van de stichter van Gouden Dageraad, Nikos Michaloliakos, en drie verkozenen van de partij.

Zelf zit Michaloliakos momenteel in de gevangenis, omdat hij verdacht wordt van het vormen van en betrokkenheid bij een criminele organisatie. Een militant van Gouden Dageraad doodde in september een jonge, kritische hiphopper en de partij zou hem daartoe aangezet hebben.

Athene is een van de weinige Europese hoofdsteden die niet over een officiële moskee beschikken. Maar door de toestroom van vluchtelingen uit Pakistan en andere moslimlanden telt Athene heel wat niet-officiële gebedshuizen - die zich doorgaans in verkrotte panden bevinden.

Foto Reuters
BELGA