Duizenden Zuid-Afrikanen groeten lichaam Mandela

Duizenden Zuid-Afrikanen hebben een laatste eer bewezen aan Nelson Mandela. Zaterdagochtend zal de kist naar Oost-Kaap worden gevlogen voor de begrafenis.

evrolix

De Zuid-Afrikanen kunnen nog een laatste keer afscheid nemen van hun idool Nelson Mandela. Duizenden mensen gingen vrijdag het lichaam van Mandela groeten voor het regeringsgebouw in Pretoria. De Zuid-Afrikanen moesten ook voor de derde dag van Mandela's opbaring nog verschillende uren aanschuiven voor ze aan de deels glazen kist kwamen. Woensdag kwamen volgens de regering zo'n 14.000 mensen, donderdag 20.000.

Zaterdag zal het lichaam van de anti-apartheidsstrijder door de luchtmacht overgebracht worden naar de zuidelijke provincie Oost-Kaap. Het is de verwachting dat vele mensen langs de weg van de luchthaven naar Quno zullen verzamelen. Zondag krijgt de Nobelprijswinnaar voor de vrede dan een begrafenisplechtigheid in zijn geboortedorp Qunu, waarna hij in het familiegraf zal worden begraven. Voor de staatsbegrafenis worden enkele duizenden rouwenden verwacht. Onder de buitenlandse gasten zijn onder meer de Britse kroonprins Charles, verschillende Afrikaanse presidenten en ook de Cubaanse president Raúl Castro. Volgens de regering zal de ceremonie uit twee delen bestaan. Bij het eerste deel zullen 4.500 aanwezigen zijn, bij de eigenlijke begrafenis nog zo'n 500. Vooral daarbij zullen begrafenisrituelen van de Xhosa aan bod komen, de bevolkingsgroep waartoe Mandela behoort.

Mandela overleed vorige week donderdag op 95-jarige leeftijd na een lange ziekte. Bij de herdenkingsceremonie afgelopen dinsdag waren meer dan 100 staatshoofden en regeringsleiders aanwezig. De rouwperiode wordt maandag afgesloten met de onthulling van een monument voor Mandela in Pretoria.

Belga Foto AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer