Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Valse" tolk tijdens plechtigheid Mandela zegt dat hij hallucineerde

De doventolk die zich de woede op de hals haalde van de Zuid-Afrikaanse dovengemeenschap, omdat hij geen universeel erkende gebaren gebruikte en fouten maakte tijdens de herdenkingsplechtigheid voor Nelson Mandela, zegt dat hij hallucineerde.

jrosquin

De man zou plots niet meer in staat geweest zijn om zich te concentreren en stemmen gehoord hebben, zo probeerde hij zich donderdag te verdedigen in de krant The Star.

Thamsanqa Jantjie zegt dat hij aan schizofrenie lijdt en daar medicijnen voor neemt. "Er was niks aan te doen. Ik bevond me alleen, in een moeilijke situatie. Ik probeerde me te controleren en aan de rest van de wereld niet te tonen wat me overkwam. Het spijt me echt", zegt de door de Zuid-Afrikaanse regering ingehuurde man. "Het leven is onrechtvaardig. Zij die deze ziekte niet begrijpen, zullen zeggen dat dit een flauw excuus is."

Een kleine honderd staatshoofden van over de hele wereld namen dinsdag in het stadion van Soweto deel aan de herdenkingsplechtigheid die wereldwijd rechtstreeks werd uitgezonden. Jantjie stond naast alle sprekers, van de kleinkinderen van Nelson Mandela over de Chinese vicepresident Li Yuanchao tot de Amerikaanse president Barack Obama. Volgens de Zuid-Afrikaanse dovenorganisatie gebruikte hij de hele tijd dezelfde vier of vijf gebaren, gebruikte hij niet de bekende tekens voor Mandela en bediende hij zich niet van lichaamstaal.

Foto: AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer