Belg boekt minder zomervakanties (bij touroperators)

Print
Belg boekt minder zomervakanties (bij touroperators)

Belg boekt minder zomervakanties (bij touroperators)

De touroperators zijn de zomer van 2013 geëindigd met 2,6 procent minder boekingen dan het jaar voordien. In totaal boekten de Belgen bij de touroperators 1,94 miljoen vakanties, het laagste cijfer sinds 1999. Dat blijkt uit cijfers die de Association of Belgian Tour Operators (ABTO) woensdag vrijgaf.

Het jaar 2013 werd volgens de touroperators voornamelijk geaffecteerd door de problemen in Egypte en een daling van de gerapporteerde autovakanties.

De vliegreizen kenden afgelopen zomer een groei van 1,1 procent, goed voor 1,16 miljoen vakanties. De autovakanties daarentegen kenden een daling van 7,3 procent tot 761.300 vakanties.

ABTO wijt de terugval van de autovakanties aan het zeer slechte weer in de lente in België, waardoor veel vakantiegangers wellicht gekozen hebben voor een zonzekere vliegvakantie. Ook de lage prijzen van vliegvakanties zouden sommige vakantiegangers gemotiveerd hebben om niet met de auto te vertrekken. Tenslotte stellen de touroperators ook vast dat de klant autovakanties vaker via andere kanalen boekt.

De top 5 van landen waar de Belgen hun vakantie afgelopen zomer doorbrachten, bestaat uit respectievelijk Frankrijk, Spanje, Turkije, Griekenland en Tunesië. Sterke groei was er voor Griekenland (plus 14,5 procent), verlies voor onder meer Frankrijk (min 9 procent), Tunesië (min 13 procent), België (min 20,5 procent) en Egypte (min 28,5 procent).

Belga, Archieffoto