Een Belg op de drie overstijgt laag opleidingsniveau ouders niet

Print
Een Belg op de drie overstijgt laag opleidingsniveau ouders niet

Een Belg op de drie overstijgt laag opleidingsniveau ouders niet

Een derde van de Belgen met laagopgeleide ouders slaagt er niet in om dit opleidingsniveau te overstijgen. Hiermee doet België het nipt beter dan het Europees gemiddelde (34 procent) maar zijn er wel negentien Europese landen die beter scoren.

Dat blijkt uit een studie van het Europees onderzoeksbureau Eurostat naar de intergenerationele overdracht van sociale achterstand die woensdag is gepubliceerd.

Het onderzoek peilde bij volwassenen tussen 25 en 59 jaar in de 28 landen van de Europese Unie naar hun opleidingsniveau en dat van hun ouders om na te gaan in hoeverre er sprake is van intergenerationele mobiliteit (een verbetering van de sociale positie ten opzichte van de ouders).

Drie kwart van de Belgen met hoogopgeleide ouders haalt minstens hetzelfde opleidingsniveau. In deze categorie zit ons land bij de vijf beste van de Europese klas, naast Ierland, Luxemburg, Cyprus en Roemenië, en scoort België ver boven het Europese gemiddelde (63 procent).

Het laag opleidingsniveau van de ouders overstijgen is veel moeilijker in België. Volgens het rapport blijft 33 procent van de Belgen in deze situatie steken op hetzelfde niveau. Liefst 19 van de 28 landen scoren beter met Litouwen (10 procent), Zweden (11 procent) en de Tsjechische Republiek (11 procent) als koplopers van de EU.

Belga, Archieffoto PN