Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dovengemeenschap verbolgen over valse tolk bij ceremonie Mandela (video)

De doventolk die de Zuid-Afrikaanse regering had ingehuurd voor de herdenkingsplechtigheid voor Nelson Mandela gebruikte geen universeel erkende gebaren en deed de taal oneer aan. Dat liet de Deaf Association of South Africa woensdag weten.

mceulemans

"De gebaren die de tolk gebruikte, maken geen deel uit van de Zuid-Afrikaanse gebarentaal", zei Bruno Druchen, directeur van de Zuid-Afrikaanse dovenorganisatie. De tolk "gebruikte geen gangbare, erkende gebaren" voor Mandela, president Jacob Zuma, voormalig president Thabo Mbeki en Zuid-Afrika, en maakte volgens Druchen nog tal van andere fouten.

Geen gezichtsexpressie

Druchen benadrukte ook dat de tolk geen gezichtsuitdrukkingen gebruikte tijdens het evenement dat dinsdag in het Soccer City Stadium werd gehouden en dat lichaamstaal belangrijk is om handgebaren te kunnen begrijpen.

"De dovengemeenschap van dit land kon geen deel uitmaken van een van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van dit land", zei Naomi Janse Van Vuuren, die aan de Wits University in Johannesburg gebarentaal onderwijst. "Ook zij willen deelnemen in de viering van het leven van Madiba."

"Niet wat spreker zei"

"De man op het podium gebruikte de hele tijd dezelfde vier, misschien vijf gebaren. Hij herhaalde die de hele tijd. Hij tolkte zeker niet wat de spreker zei", vertelde Janse Van Vuuren aan het Duitse persagentschap dpa.

"Mijn dove vrienden klagen hierover op Facebook, de gemeenschap is woedend", zei ze. Drie leden van haar onderwijsdepartement kwamen tot dezelfde conclusie. Het universiteitsteam stelde ook vast dat de tolk geen Britse gebarentaal gebruikte, een variant die ook door velen begrepen wordt. Overheidswoordvoerster Phumla Williams liet weten de zaak te zullen onderzoeken.

De Deaf Association of South Africa zei dat de man op het podium geen erkende professionele gebarentolk was en dat ze geen idee hadden wie hij is.

MCe, beeld YouTube

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer