Seks & Relaties

Kankerpatiënte: "Mijn man durfde me niet meer aanraken"

Print
Kankerpatiënte: "Mijn man durfde me niet meer aanraken"

Kankerpatiënte: Mijn man durfde me niet meer aanraken

Borstkankeranker is bijzonder ingrijpend voor een mensenleven. Maar na het genezingsproces begint het pas echt: dan moet je als vrouw opeens als iemand anders door het leven gaan, en ook je man en gezin moeten opnieuw leren leven met de vrouw en moeder die zoveel heeft doorstaan. Genoeg reden voor Phara de Aguirre om enkele koppels aan het woord te laten in de Canvas-reportage 'Liefde in tijden van borstkanker'.

Elke is één van de patiënten die getuigt over haar strijd tegen borstkanker. "Vroeger zeiden vriendinnen me: 'Jij stond op de eerste rij toen de borsten werden uitgedeeld', maar ik stond ook op de eerste rij voor borstkanker. Vlak voor mijn borsten werden geamputeerd, ben ik met Filip in Nederland aangepaste lingerie gaan kopen. Mijn boezem stond vol blauwe plekken van de puncties en de verkoopster zei, met een strenge blik naar mijn man: 'Nou u hebt lekker lopen knijpen'. Ze had het eens moeten weten, de waarheid was duizendmaal erger. Maar ik was te veel van mijn melk om te reageren."

"Na de amputatie durfde mijn man me plots niet meer aanraken. Ik was een gezonde vrouw met een gezond seksleven en ineens was dat allemaal weg. Geen libido meer, dat spontane was verdwenen. We moesten op zoek naar een andere intimiteit en we hebben die gevonden. Ik denk dat Filip me nog liever ziet dan voordien", vertelt Elke.

Ook haar man Filip reageert in de documentaire. "Ik probeerde Elke zoveel mogelijk te sparen. De kinderen en ik zijn ook kankerpatiënten, we zijn geen figuranten die aan de kant staan. het hele gezin is ziek."

Photo News / Mieke Geysmans

Niet te missen