Aangevroren autoruit? U riskeert 55 euro boete

Print
Aangevroren autoruit? U riskeert 55 euro boete

Aangevroren autoruit? U riskeert 55 euro boete

Via haar Twitterkanaal riep de Antwerpse politie dinsdag bestuurders op om alle autoruiten steeds ijsvrij te maken. Wie dat niet doet, riskeert een boete van minstens 55 euro, die uiteindelijk kan oplopen tot 1375 euro.

Met de winter die voor de deur staat, schaft elke auto-eigenaar zich maar best een ijskrabber aan. En die wordt dan best ook goed gebruikt.

Meerdere politiezones riepen de afgelopen dagen via sociale netwerksites Facebook en Twitter op om steeds alle autoruiten ijsvrij te maken. "Niet alleen de voor- en achterruit moeten vrij zijn van sneeuw en ijs, ook de ruiten aan de zijkant van de wagen", vertelt Veerle De Vries, woordvoerster van de lokale politie Antwerpen.

Minstens 55 euro

Wie toch vertrekt met aangevroren of aangedampte ruiten, riskeert op de bon geslingerd te worden. "Wanneer de ruiten niet voldoende ijsvrij zijn, kan een politieinspecteur dat als een overtreding van de eerste graad beschouwen. Daarop staat een boete van minimaal 55 euro (onmiddellijke inning). Bij de politierechter kan dit echter oplopen tot 1375 euro", legt De Vries uit. "Volgens artikel 8.3 van de wegcode moet elke bestuurder steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig in de hand hebben."

De Vries benadrukt wel dat de Antwerpse politie niet specifiek gaat controleren op aangedampte en aangevroren autoruiten. "Het is zeker niet zo dat onze ploegen de straat op worden gestuurd om te zoeken naar mensen die met niet ijsvrij gemaakte ruiten rondrijden", klinkt het. "Als we echter iemand tegenkomen die slechts een klein stukje van zijn of haar ruiten heeft vrijgemaakt, zullen we die natuurlijk wel van de weg plukken."

SAM REYNTJENS