ARCO-gedupeerden: "Geen geld, geen stem voor CD&V"

Print
ARCO-gedupeerden: "Geen geld, geen stem voor CD&V"

ARCO-gedupeerden: Geen geld, geen stem voor CD&V

Arcoparactie, de vereniging van Arcopar-spaarders, roept alle gedupeerden op om bij de komende verkiezingen niet te stemmen voor CD&V. Voorzitter Dirk Dejaeghere licht de oproep woensdagavond toe op een bijeenkomst van gedupeerde spaarders.

Ze zijn met ruim 800.000, de veelal kleine spaarders die in totaal destijds ruim 1,5 miljard euro aan de christelijke arbeidersbeweging toevertrouwden. De coöperanten, die gemiddeld zo'n 2.000 tot 3.000 euro besteedden aan de deelbewijzen, gingen er vanuit dat hun geld een veilige haven had gevonden.

"Zo werd dat ook aan de spaarders verkocht", aldus Dirk Dejaeghere. "Veelal gepensioneerden en doodgewone gezinnen die een mooie en risicoloze rente op hun spaarcenten kregen voorgespiegeld."

Tot de bank Dexia in 2010 omviel. Want wat was er gebeurd? Dirk Dejaeghere: "Van de ene dag op de andere werden al die brave spaarders beleggers en bleek Arcopar al zijn geld op één paard te hebben ingezet."

Bovendien bleek de bank ook nog eens onverantwoorde risico's genomen te hebben met dat geld. "Dit is de grootste hold up in de Belgische geschiedenis", vindt Dejaeghere, die zegt met zijn organisatie Arcoparactie ruim 7.000 gedupeerden te vertegenwoordigen.

Vereffening

In 2011 werd Dexia Bank België genationaliseerd en herdoopt in Belfius. De rest ging in vereffening. Voor de 800.000 coöperanten werkte toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) een garantieregeling uit. Als de vereffening aan het einde van de rit niet voldoende opbrengt om de coöperanten terug te betalen, zal de Belgische staat de rest bijpassen. Ondanks het protest is de waarborgregeling tot nu overeind gebleven. Alleen Europa kan nog stokken in de wielen steken.

Volgens Dejaeghere is de waarborgregeling een dode mus. "Normaal gezien duurt een vereffening twee tot drie jaar", aldus Dejaeghere. "Op de vorige algemene vergadering hebben de vereffenaars echter al laten uitschijnen dat de vereffening zelfs tot 20 jaar kan duren. In dat geval is de kans groot dat heel wat spaarders hun geld nooit terugzien. Velen van hen zijn immers hoogbejaard. We komen nu al situaties tegen waarbij de deelbewijzen worden overgedragen op kinderen en kleinkinderen die dan ook nog eens erfenisrechten moeten betalen op geld dat ze misschien nooit gaan zien."

Bovendien, vindt de actiegroep, was de waarborgregeling niet nodig geweest: ACW heeft genoeg geld op zijn rekeningen.

800.000 potentiële kiezers

Arcoparactie probeerde op de vorige algemene vergadering de vereffenaars te wraken, maar dat is niet gelukt. "Het kan niet dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor het debacle ook de vennootschap vereffenen. In gelijk welk ander land vlieg je daarvoor in de gevangenis."

Nu richt de vzw haar pijlen op de CD&V. "CD&V stond het dichtste bij het ACW", vindt Dejaeghere. "Misschien dat er wel beweging komt als 800.000 potentiële kiezers zich roeren."

GC

Archiefbeeld Photo News