Volg de rouwprocessie voor Mandela live (video)

Print
Volg de rouwprocessie voor Mandela live (video)

Volg de rouwprocessie voor Mandela live (video)

In de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria is de rouwprocessie voor oud-president Nelson Mandela van start gegaan. Het lichaam van de anti-apartheidsstrijder wordt door de straten gedragen, met de Union Buildings - de regeringszetel - als bestemming.

De buitenlandse leiders die zich nu in Zuid-Afrika bevinden, zullen het lichaam als eerste kunnen groeten, gevolgd door de familie en, vanaf 12.30 uur plaatselijke tijd, het grote publiek. Elke dag zal de kist vervoerd worden tussen het militair ziekenhuis en de regeringszetel. Aan de kant van de weg wachtten vele Zuid-Afrikanen de begrafenisstoet op. Ook donderdag en vrijdag zal het publiek de kist kunnen groeten in de Union Buildings.

Vrijdagavond wordt het lichaam naar de Oost-Kaap gevlogen, waar zaterdag een traditionele dienst zal plaatsvinden. Zondag volgt een staatsbegrafenis in Mandala's dorp Qunu. Die begrafenis zal door 5.000 mensen bijgewoond worden.

Herdenking

De eerste zwarte president van Zuid-Afrika overleed afgelopen donderdag op 95-jarige leeftijd. Tienduizenden Zuid-Afrikanen woonden dinsdag een herdenkingsdienst voor Mandela bij in een voetbalstadion in Soweto. Ook verschillende wereldleiders, uit meer dan 90 landen, woonden de plechtigheid bij.

Belga/MCe, foto Reuters, beeld VTM