Begrotingsdeal in VS moet nieuwe 'shutdown' twee jaar lang onmogelijk maken

Print
Begrotingsdeal in VS moet nieuwe 'shutdown' twee jaar lang onmogelijk maken

Begrotingsdeal in VS moet nieuwe 'shutdown' twee jaar lang onmogelijk maken

In de Verenigde Staten hebben onderhandelaars van de Democraten en Republikeinen dinsdag een begrotingsakkoord bereikt. Het akkoord vermindert het begrotingstekort met 23 miljard dollar en moet ervoor zorgen dat het spook van de 'shutdown' de komende twee jaar verdwijnt. Het akkoord moet wel nog groen licht krijgen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Het waren Paul Ryan (Rep.) en Patty Murray (Dem.) die het begrotingsakkoord dinsdag mochten aankondigen. "Dit akkoord is een stap in de goeie richting", zei Ryan. "Het akkoord verminder het tekort met 23 miljard dollar, verhoogt de belastingen niet en zorgt voor slimme besparingen", aldus Ryan. "We hebben de partijgrenzen doorbroken en een nieuwe patstelling vermeden", voegde Murray toe.

Shutdown voorkomen

Het begrotingsakkoord was nodig om een nieuwe 'shutdown' vanaf 15 januari te vermijden. In oktober 2013 moest een belangrijk deel van de Amerikaanse overheidsdiensten de deuren sluiten door het uitblijven van een akkoord over het schuldenplafond. Het akkoord dat toen bereikt werd over de verhoging van het schuldenplafond zorgde er onder meer voor dat er voldoende geld was tot 15 januari.

De exacte inhoud van het akkoord is nog niet bekend, maar het zou gaan om een pakket van 85 miljard dollar aan besparingen waarbij het begrotingstekort met 23 miljard dollar zou verminderd worden.

Gericht besparen

Wel staat al vast dat een reeks automatische besparingen, goed voor 65 miljard euro besparingen bij Defensie en Binnenlandse Zaken (voorzien in het vorige begrotingsakkoord), vervangen worden door gerichte besparingen. Er komt ook een toeslag op vliegtuigtickets om zo de veiligheid op de luchthavens te verbeteren. Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Belga, foto Reuters