EU zet luchtbrug op naar Centraal-Afrikaanse Republiek

De Europese Unie zet een luchtbrug in om humanitaire hulp naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) te brengen. Daarvoor stuurt de EU een vliegtuig met een capaciteit van vijftig passagiers of vijf ton vracht naar Kameroen. Het toestel moet maandag aankomen, maakte de eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Kristalina Georgieva zondag bekend.

fvranckx

Het gaat om een toestel van het type CRJ 200, van de afdeling voor humanitaire hulp bij de Europese Commissie (ECHO). Het vliegtuig zal dagelijks van Douala in Kameroen naar Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, vliegen met hulpgoederen en hulpverleners.

"De afgelopen dagen hebben we verschrikkelijke verhalen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek gehoord over slachtpartijen", aldus Georgieva. "De aankomst van internationale troepen in Bangui en de inzet ervan buiten de hoofdstad is de enige hoop op veiligheid voor de miljoenen mensen die het grootste deel van het jaar in angst hebben geleefd."

De Europese Unie zal daarnaast ook het team van humanitaire deskundigen in Bangui verdubbelen. Zij werken samen met humanitaire agentschappen om hulp te verlenen aan mensen die dat het meest nodig hebben, luidt het. Georgieva riep de internationale gemeenschap ook op om "medelevend en vrijgevend te zijn voor een crisis die veel te lang is vergeten".

Seleka

De Centraal-Afrikaanse Republiek is in een humanitaire crisis verzeild geraakt sinds de opstand van de islamitische Seleka-coalitie tegen de overheid, die de toenmalige, christelijke president François Bozizé in maart verdreef. Ondanks de steun van een vredesmacht van de Afrikaanse Unie kan interim-president Michel Djotodia het land niet stabiliseren. Samantha Power, de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, drong er zondag bij hem nog op aan om tot kalmte op te roepen en de verantwoordelijken voor het recente geweld te straffen.

Ongeveer 400.000 van de 4,5 miljoen inwoners zijn ontheemd door het geweld. In het noordwesten van het land vielen bovendien talrijke burgerslachtoffers. Afrikaanse en Franse troepen zijn met een VN-mandaat ingezet in het land om een einde te maken aan het sektarische geweld.

Belga, Foto Reuters

Meer over Centraal-Afrikaanse Republiek

Aangeboden door onze partners