Afrikaanse troepenmacht in Centraal-Afrikaanse Republiek opgevoerd tot 6.000

De Afrikaanse Unie gaat haar troepenmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek (Misca) opvoeren tot 6.000 soldaten. Dat maakte het Elysée zaterdag bekend na een minitop in Frankrijk over de situatie in het land. Aanvankelijk waren er maar 3.600 soldaten gepland.

evrolix

Een datum voor de versterking ligt nog niet vast. Momenteel bestaat Misca uit 2.500 soldaten ter plaatse, maar zij zijn slecht uitgerust en niet goed getraind. Frankijk van zijn kant versterkt zijn contingent ter plaatse tot 1.600 soldaten, tegenover 1.200 tot nu toe, zei de Franse president François Hollande eerder.

De Verenigde Naties gaven donderdag groen licht voor de Franse interventie in de Centraal-Afrikaanse Republiek, in steun van Misca. De minitop werd georganiseerd na de top van het Elysée voor vrede en veiligheid in Afrika, waaraan een veertigtal Afrikaanse leiders deelnamen in Parijs. De interimpremier van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Nicolas Tiangaye, was aanwezig op de minitop. Onder de andere deelnemers waren de staatshoofden van Tsjaad, Congo, Kameroen, Burundi, DR Congo, Oeganda en Zuid-Soedan, alsook de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, en de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy.

Belga Foto AFP

Meer over Centraal-Afrikaanse Republiek

Aangeboden door onze partners