Patrick Janssens herdenkt Mandela: "De geste met het rugbyshirt"

Ex-burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens is een groot bewonderaar van Nelson Mandela en schilderde zelfs een portret van hem.

jatimmermans

"Ik geloof meestal niet zozeer in het belang van individuen voor het verloop van de geschiedenis, maar af en toe zijn er toch mensen die wel degelijk het verschil maken. Mandela was zo iemand. Ik bewonder hem vooral om de manier waarop hij er in geslaagd is te voorkomen dat Zuid-Afrika na de afschaffing van de apartheid in een burgeroorlog zou belanden. Dat deed hij door een grote empathie aan de dag te leggen voor alle groepen in de samenleving, inclusief de blanken. Zo toonde hij bijvoorbeeld zijn respect voor hét symbool van de apartheid, de nationale rugbyploeg. Mandela stapte het veld op in het shirt van de ploeg en schudde de hand van de aanvoerder. Die geste was veelzeggend, en ze heeft enorm veel indruk gemaakt.

Of Mandela mij als burgemeester heeft geïnspireerd? Het zou pretentieus zijn om daar 'ja' op te antwoorden, gezien het hoge niveau waarop hij zich bevond. Maar je kunt hem wel een bron van inspiratie noemen voor alle leidinggevenden die worden geconfronteerd met conflictsituaties."

LM

Foto BHUL, EPA

Meer over Nelson Mandela