Burgemeester Bredene: "We zijn aan een ramp ontsnapt"

De Bredense burgemeester Steve Vandenberghe liet net na 02.00 uur vrijdagochtend weten dat het gevaar voor de Sinterklaasstorm geweken is. "We zijn aan een ramp ontsnapt, maar alles is onder controle", stuurde hij de wereld in. Ook het gemeentelijk noodplan werd opgeheven.

jatimmermans

"Het gevaar is geweken", kon Steve Vandenberghe kort na een eerste debriefing vrijdagochtend kwijt. Toch heeft het er even benauwd uitgezien. "We hebben een waterstand gemeten van 6,3 meter. Op een ogenblik stond het water aan de Prins Albertlaan, nabij de geëvacueerde Saswijk, gelijk met de straten. Als je weet dat we overstromingen hebben aan 6,5 meter, dan kun je stellen dat we aan een ramp ontsnapt zijn", duidt de burgemeester.

Bredene ging donderdagavond over tot de evacuatie van 2.083 mensen uit de Saswijk, maar de evacuatie-oproep werd maar matig opgevolgd. "Van de 2.000 personen, zijn er maar 200 mensen weggegaan", aldus de burgemeester. In het evacuatiecentrum Staf Versluys kwamen zo'n 20 mensen bijeen om de nacht door te brengen.

Ook provinciaal rampenplan omgeheven

Het provinciaal rampenplan in West-Vlaanderen is opgeheven. Dat besliste provinciegouverneur Carl Decaluwé omstreeks 04.00 uur vrijdagochtend. Het waterpeil van de zee is inmiddels terug aan het zakken.

"Er zijn nergens grote problemen geweest, en dat is vooral te danken aan het voorbereidend werk dat iedereen geleverd heeft", zei Carl Decaluwé. "Op enkele plaatsen hebben de zandzakjes toch hun nut bewezen."

Toch werd met een stand van 6,33 meter het hoogste waterpeil in enkele decennia bereikt.

Belga

Foto Photo News

Meer over Bredene

Aangeboden door onze partners