Gebrek aan cipiers bedreigt opening nieuwe gevangenis

Print
Gebrek aan cipiers bedreigt opening nieuwe gevangenis

Gebrek aan cipiers bedreigt opening nieuwe gevangenis

De nieuwe gevangenis in Beveren moet normaal gezien in maart 2014 de deuren openen. Maar de opening zou mogelijk vertraging oplopen of zou in fases gebeuren, omdat er nog steeds onvoldoende cipiers gevonden zijn. Cipier dreigt in Vlaanderen een knelpuntberoep te worden, zo schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard dinsdag.

"Beveren heeft bij volle capaciteit 220 cipiers nodig, er zijn er vandaag nog maar 170", zegt vakbondssecretaris Gino Hoppe (ACOD). En omdat de opleiding tot penitentiair bewakingsassistent minstens drie maanden duurt, dreigt de opening verstoord te worden, klinkt het.

Ook elders dreigt een tekort aan cipiers. Nochtans hebben zich dit jaar al 19.000 kandidaten aangeboden bij Selor, de aanwervingsdienst van de federale overheid. "Maar daar zijn meer dan 12.000 Franstaligen bij, die voor deze Nederlandstalige jobs niet in aanmerking komen. En een deel van de kandidaten slaagt gewoonweg niet in de tests", klinkt het bij Selor. De dienst vermoedt bovendien dat het werk in ploegen en ook het minder goede imago sollicitanten afschrikt.

Laurent Sempot, de woordvoerder van het gevangeniswezen verzekert dat ze er alles aan doen om de gevangenis van Beveren wel op tijd open te laten gaan.

BELGA
Foto Belga