Annick De Ridder: "Ik moest deze keuze wel maken"

Het Antwerpse Vlaams Parlementslid Annick De Ridder ruilt Open Vld in voor N-VA. “De manier waarop Open Vld het liberalisme invult, daar herken ik mij niet meer in”, zegt Annick De Ridder. “Deze beslissing is echt een opluchting.”

dvansant

Lees ook: Annick De Ridder van Open Vld naar N-VA

De Ridder (34) legde als lid van de oppositie de Vlaamse regering geregeld het vuur aan de schenen rond de Oosterweelverbinding.

Met uw overstap naar N-VA zult u uw kritiek waarschijnlijk wat moeten temperen, want uw nieuwe partij zit wel in de regering?

Annick De Ridder: (lacht) U kunt mij nu daadwerkelijk confronteren met uitspraken die ik deed vanuit de oppositie. Uiteindelijk ben ik voor N-VA gezwicht op basis van de globale visie van de partij. Als het over de Oosterweelverbinding gaan, ben ik wel overtuigd dat iedereen nu wel beseft dat we echt geen tijd meer te verliezen hebben. Ik blijf een kritisch parlementslid, alleen zal ik kritiek als lid van de meerderheid dan veeleer binnenskamers uiten.

Vanwaar de beslissing om voor N-VA te kiezen?

Als ik zie waarmee Open Vld instemt in de regering-Di Rupo, kan ik mij daar niet meer mee vereenzelvigen. Maar als je de partij verlaat waarvoor je meer dan vijftien jaar militeerde, ga je niet over één nacht ijs. Dit was een van de moeilijkste beslissingen in mijn leven. Maar ik kan in eer en geweten niet anders dan deze keuze te maken. Ik durf mijzelf terug in de ogen kijken.

Het kantelmoment kwam er toen ik van N-VA-voorzitter Bart De Wever de congresteksten zag. Het project dat daarin wordt voorgesteld, spreekt mij aan. Een beleid dat beloont wie werkt, spaart en onderneemt. Een beleid gericht op een slankere overheid, belastingverlagingen en schuldafbouw. En een beleid dat de middelen focust op wie ze echt nodig heeft. Voor die idealen ben ik als jonge studente ook in de politiek gestapt.

Lees het volledige interview in uw krant

SACHA VAN WIELE Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer