Annick De Ridder van Open Vld naar N-VA

Vlaams parlementslid Annick De Ridder stapt over van Open Vld naar N-VA. Dat heeft Belga vernomen en is bevestigd door N-VA. De Ridder zelf was meer dan 15 jaar actief bij de Vlaamse liberalen. "Dit was één van de moeilijkste beslissingen in mijn leven", zegt de Antwerpse politica. "Maar als ik zie waarmee Open Vld instemt in de regering-Di Rupo, kan ik mij daar niet mee vereenzelvigen", aldus De Ridder.

dvansant

De 34-jarige De Ridder zit sinds 2004 voor Open Vld in het Vlaams Parlement. Tussen 2007 en 2011 was ze ook Antwerps gemeenteraadslid en fractieleider van de Vlaamse liberalen in de Antwerpse gemeenteraad.

Katoen Natie

In 2011 zette ze haar politieke carrière op een iets lager pitje. Ze ging voor Katoen Natie van Fernand Huts consultancy-opdrachten uitvoeren en stopte als gemeenteraadslid in Antwerpen en als bestuurder van het Antwerpse Havenbedrijf. Ze bleef wel in het Vlaams Parlement zetelen.

"Mooie idealen"

De Ridder is niet meer tevreden bij de Vlaamse liberalen en stapt nu over naar N-VA. De recente congresteksten van N-VA hebben volgens De Ridder voor de ommekeer gezorgd. "Het project dat daarin wordt voorgesteld, spreekt mij aan. Een beleid gericht op een slankere overheid, belastingverlagingen en schuldafbouw. En een beleid dat de middelen focust op wie ze echt nodig heeft. Voor die idealen ben ik als jonge studente in de politiek gestapt", aldus De Ridder.

De Antwerpse politica steunt ook de confederale visie van N-VA: "Om de noodzakelijke economische maatregelen te kunnen nemen en doorvoeren zijn evenzeer grondige structuurhervormingen nodig, zoals in de confederale plannen van N-VA staat".

N-VA-voorzitter Bart De Wever is blij met de overstap. Hij noemt De Ridder "een jonge hardwerkende kracht met dossierkennis en ervaring uit het bedrijfsleven". "Wij zijn dan ook blij dat Annick ons komt versterken", aldus De Wever.

De Ridder is niet de eerste Antwerpse Open Vld'er met naam die overstapt naar N-VA. Eerder maakten Ludo Van Campenhout (in 2011) en Luc Bungeneers (in 2012) een gelijkaardige overstap.

"Vrijheid is voor ons een kernwaarde"

Het partijbureau van Open Vld heeft maandagochtend "kennisgenomen" van het ontslag. "Vrijheid is voor liberalen een kernwaarde. Dat betekent dat iedereen het recht heeft zijn eigen keuzes te maken", zo klinkt het in een korte persmededeling van de partij.

Belga Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer