Albert wint als vanouds in Koksijde

Niels Albert (BKCP-Powerplus) heeft opnieuw laten zien dat hij nagenoeg onklopbaar is in Koksijde. Op het parcours waar hij begin vorig jaar wereldkampioen werd, reed hij zaterdagnamiddag in de derde ronde al weg van de concurrentie. Albert haalde het met ruime voorsprong op Mourey, Walsleben, Nys en Pauwels.

fvranckx

Iedereen was dit keer goed mee na de start in de duinen van Koksijde maar Klaas Vantornout was de eerste grote naam die tegen de grond ging na een koprol in het zand. In de derde ronde nam Albert het vooraan over en weg was hij. Albert bouwde zijn voorsprong op de eerste achtervolgers uit tot bijna een minuut.

In de achtergrond ging Wietse Bosmans in de negende ronde hard tegen de grond na een botsing tegen een hek in een afdaling. De ploegmakker van Albert bleef lang liggen. Er wordt gevreesd voor een ernstige blessure.

Vooraan kon niemand Albert nog inhalen en zo had die vlak voor de eindstreep nog even de tijd om, net als Paul Herijgers, even af te stappen en te lopen. De Fransman Francis Mourey sprintte een halve minuut later sneller dan de Duitser Philipp Walsleben, die op zijn beurt Sven Nys en Kevin Pauwels voor bleef.

"Koksijde is toch wat van mij, maar ook van Paul. Vandaar die finish", zei Albert. "Enkel om ook net als hij mijn truitje open te trekken had ik geen tijd, want de aankomststrook was nu een stuk korter. Het was een ingeving van het moment en dat levert vaak de mooiste beelden en herinneringen op. Als je zoiets instudeert, lukt het meestal toch niet."

In de Wereldbekerstand doet Albert alvast een uitstekende zaak. De Tremelonaar springt met 170 punten van de zesde naar de vierde plaats, op 32 punten van de Nederlandse leider Lars van der Haar (Rabobank). Walsleben is tweede met 200 punten, Pauwels sluit de top drie af met 190 punten.

De volgende Wereldbekermanche staat op 22 december op de Citadel van Namen op het programma.

Lees ook: Ereburger Albert krijgt parkeerboete in Koksijde

FiVr/Belga, Foto PN

Meer over Koksijde