Vrouwen meer dan dertig jaar als slaaf gevangen gehouden

Print
Vrouwen meer dan dertig jaar als slaaf gevangen gehouden

Vrouwen meer dan dertig jaar als slaaf gevangen gehouden

Het echtpaar dat gisteren in Londen werd aangehouden nadat in een huis drie vrouwen werden bevrijd die meer dan dertig jaar als slaven waren vastgehouden, is op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft Scotland Yard vanochtend bekendgemaakt. De twee zestigers zijn, in afwachting van bijkomende informatie, op borg vrij tot januari.

De zaak spreekt tot de verbeelding. Een Maleisische vrouw van 69 jaar, een Ierse van 57 jaar en een Britse van 30 jaar zijn tegen hun wil vastgehouden in een huis in de Britse hoofdstad. Uiteindelijk heeft de Ierse contact met de hulporganisatie Freedom Charity gezocht, na het zien van een televisiedocumentaire over gedwongen huwelijken. De vrouw vertelde al meer dan dertig jaar lang te zijn vastgehouden.

De organisatie verwittigde daarop de politie. Nadat die het huis had gelokaliseerd en na "gevoelige onderhandelingen" met Freedom Charity kon de politie het drietal bevrijden. Dit zou tussen oktober en nu zijn gebeurd, volgens de kwaliteitskrant The Guardian reeds op 25 oktober.

"Hevig getraumatiseerd"

De volgens de politie "hevig getraumantiseerde" slachtoffers zijn naar een veilige plaats gebracht waar ze zullen blijven. Veel details over hun beproeving kunnen ze nog niet geven.

Volgens de stichtster van Freedom Charity, Aneeta Prem, waren de drie "verschrikkelijk bang" van het stel dat hen vasthield. De vrouwen zijn geestelijk en fysiek misbruikt "in een gewoon huis in een gewone straat". Wellicht wisten de buren van niets.

"Er zijn gevallen geweest van slavernij of mensen die wederrechtelijk tien jaar waren vastgehouden, maar ik heb nog nooit iets van deze omvang gezien", zei speurder Kevin Hyland. Mogelijk heeft de jongste vrouw nooit contact met de buitenwereld gehad, maar de speurder kon niet zeggen of ze al dan niet in gevangenschap is geboren.

BELGA
Foto AFP: Hoofdinspecteur van Scotland Yard Kevin Hyland houdt een persconferentie