thumbnail: null
thumbnail: null

DNA-databank voor baby's mag niet van Straatsburg

"Als wij een DNA-databank met stalen van alle baby's en nieuwkomers uitbouwen, dan zullen we zeker worden veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het voorstel van de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois kan dus gewoon niet." Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Kamer aan Patrick Dewael (Open Vld).

fvranckx

Ongeveer een jaar geleden pleitte de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois (foto links) in een interview met Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg voor een centrale DNA-databank van alle nieuwgeboren baby's en van alle nieuwkomers. Zo'n databank zou het veel makkelijker maken om daders van criminele feiten te vatten.

Momenteel vindt men in de provincies Antwerpen en Limburg daders van woninginbraken niet in 92% van de gevallen volgens onderzoek van Flor De Mond van het Antwerpse parket-generaal. En onderzoek van wetsdokter Werner Jacobs schat het aantal niet ontdekte moorden op 200 per jaar. Gebrekkige mogelijkheden van DNA-onderzoek waren z.i. mede de oorzaak hiervan. Liégeois herhaalde zijn voorstel dit weekeinde nogmaals.

Ook advocaten, zoals assisenpleiter en CD&V-politicus. Walter Damen, en diverse politiediensten zijn voor een dergelijke databank, die zij gewoon zien als een technologische vernieuwing van het rijksregister.

"Een brug te ver"

Patrick Dewael (Open Vld) was verontwaardigd over de voorstellen van Liégeois. Hij vindt het "een brug te ver om DNA-stalen van pas geboren kinderen te gaan nemen. Dit schendt het vermoeden van onschuld echt toch wel.

We moeten altijd het recht op privacy en het recht op veiligheid afwegen. De grootste dienst die je aan criminelen en terroristen kan bewijzen is de basisprincipes van de rechtsstaat opzij schuiven en een Big Brother-maatschappij installeren. Wellicht zal zo'n databank meer misdrijven oplossen, maar absolute veiligheid bestaat toch niet".

Vingerafdrukken

Turtelboom zegde dat zo'n databank nu eenmaal niet mag van het Marper-arrest van 4 december 2008 van het Mensenrechtenhof in Straatsburg. Dat arrest veroordeelde het Verenigd Koninkrijk omdat het DNA-profielen van verdachten onbeperkt bewaard had. "DNA-stalen, vingerafdrukken en biologische stalen van verdachten onbeperkt bewaren is een onevenredige inbreuk op het privéleven en het is niet nodig in een democratische samenleving", zo luidde het.

Straatsburg zegde verder dat "het bewaren van gegevens van niet-veroordeelde minderjarigen bijzonder schadelijk kan zijn, wegens hun ontwikkeling en integratie in de maatschappij". Het voorstel van Liégeois kan dus niet, besloot Turtelboom.

Lees ook: Turtelboom wil geen databank met DNA van alle Belgen

JDW, Foto's PN

Meer over Patrick Dewael