Belgische stroomprijs bij duurste van Europa

Sinds 2004 is de elektriciteitsfactuur in Vlaanderen met 43 procent gestegen, tot 735 euro in 2012. Voor België gaat het om een stijging van 59 procent. De levensduurte steeg in dezelfde periode met 22 procent. Dat zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

tmas

Vereeck vroeg ook de gegevens op bij het statistisch bureau Eurostat. “Daaruit blijkt dat een doorsnee Belgisch gezin vorig jaar aan het basistarief gemiddeld 796 euro uitgaf voor zijn elektriciteitsverbruik. In 2004 was dat nog maar 501 euro. Dat is een stijging van 59 procent. De factuur ligt fors hoger dan in Nederland (650 euro) en Frankrijk (500 euro). Van onze buurlanden betaalde enkel het Duitse gezin meer (910 euro).”

De reden voor die forse stijging is volgens Lode Vereeck duidelijk: de distributietarieven voor het transport van elektriciteit over het laagspanningsnet stegen sinds 2004 met liefst 65 procent. “De btw-verlaging op elektriciteit van 21 naar 6 procent zou een goede zaak zijn, weliswaar in combinatie met een milieuheffing voor grootgebruikers die rekening houdt met de gezinsgrootte.”

Lees vandaag meer in uw krant. YL, Archieffoto