Computerspel bereidt kinderen voor op ziekenhuisopname

Print
Computerspel bereidt kinderen voor op ziekenhuisopname

Computerspel bereidt kinderen voor op ziekenhuisopname

Hasselt - De Hogeschool PXL en het Jessa Ziekenhuis gaan een interactieve IT-toepassing schrijven waarmee jongeren in de school, thuis of in het ziekenhuis zich spelenderwijze kunnen voorbereiden op een opname in het ziekenhuis.

Ze zullen er kunnen leren welke personen ze er kunnen ontmoeten en wat er precies allemaal staat te gebeuren. De Vlaamse regering heeft 50.000 euro betaald voor een haalbaarheidsstudie, zo bleek bij de persvoorstelling van het project, vrijdag in Diepenbeek.

Het doel van de zogenaamde "serious game", is om de stress weg te nemen die jongeren ondervinden als ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Een speelse voorbereiding, waarin alle factoren aan bod komen die ze tussen de ziekenhuismuren zullen tegenkomen, moet hen de nodige geruststelling bieden.

Oktober volgend jaar

Hoe de toepassing er precies moet gaan uitzien, zal moeten blijken uit het onderzoek dat gevoerd zal worden. Op basis van literatuurstudies en bevragingen van jongeren, hun ouders en ziekenhuismedewerkers, zal de inhoud van het spel worden bepaald. In oktober volgend jaar zou het programmeren moeten afgerond zijn.

Volgens PXL-directeur Ben Lambrechts passen de inspanningen van zijn school voor dit project in de ruime sociale opdracht die de instelling heeft. "We bieden met ons multidisciplinair researchteam een antwoord op vragen van bedrijven en organisaties, en helpen zo bouwen aan een beter sociaaleconomisch weefsel." Die sociale cohesie is ook de reden waarom minister Ingrid Lieten 50.000 euro uit haar Sociale Innovatie Fabriek aan het project spendeert.

Belga
Foto Serge Minten


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio