Vera Dua wil BMW liever niet meer als hofleverancier

Vera Dua, de voorzitster van Bond Beter Leefmilieu, roept het Paleis in een open brief op om autofabrikant BMW te schrappen als hofleverancier.

evrolix

"Vorige maand heeft de Duitse regering op aansturen van BMW belangrijke nieuwe Europese regels voor de CO2-uitstoot van auto's afgezwakt", staat te lezen in de brief van Dua. Nochtans was Europa het deze zomer eens geworden over een verlaging van de CO2-norm. "Om de auto-industrie niet in de wielen te rijden, blokkeerde Duitsland echter op het laatste moment de nieuwe regelgeving", schrijft Dua.

Bond Beter Leefmilieu vindt dat hofleveranciers niet alleen moeten voldoen aan de hoogste eisen, maar dat ze ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid ernstig moeten nemen. Daarom roept voorzitster Dua het Paleis op het statuut van BMW als hofleverancier te herbekijken. Bij BMW Benelux zijn ze het alvast niet eens met de kritiek van Dua. "BMW is al acht jaar op rij verkozen tot de meest duurzame autofabrikant ter wereld. We komen met een auto op de markt die 100 procent elektrisch rijdt en bovendien op een groene manier geproduceerd is", zegt Christophe Weerts van de BMW Group. "Bovendien bevindt BMW zich qua uitstoot bij de beste leerlingen van de klas in zijn categorie."

Ook de bewering van Dua dat het onder druk van BMW zou zijn dat Duitsland zijn kar keerde over de verlaging van de CO2-norm is volgens Weerts uit de lucht gegrepen. "Dat was onder druk van de hele Duitse industrie, omdat zij bezorgd zijn om hun werkgelegenheid." BMW ziet dan ook geen probleem met het statuut van hofleverancier, maar "dat is natuurlijk iets waarover het hof zelf moet beslissen", zegt Weerts. Het Paleis wenste niet te reageren op de brief.

Belga Foto Peter Maenhoudt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer