Recordaantal Belgen verandert van bank

Dit jaar zullen 72.000 Belgen overstappen naar een andere bank. Dat zijn er 200 per dag, een absoluut record en een kwart meer dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van Febelfin, de overkoepelende federatie van banken. Klanten stappen in de eerste plaats op omdat ze te veel betalen voor hun zichtrekening en spaarboekje, terwijl die amper nog iets opbrengen.

jatimmermans

De Belgische spaarder is het grondig beu: terwijl hij meer en meer geld op z'n spaar- en zichtrekening zet, brengt het almaar minder op. Deze week heeft ook grootbank BNP Paribas de rente verlaagd naar een dieptepunt.

"Het is de grootste ergernis van de spaarder", zegt Jan Moers van Test-Aankoop, dat een bevraging deed bij een groot aantal bankverlaters. "Twee op de drie spaarders stappen om die redenen op. Ze vinden dat ze te veel kosten betalen voor een rekening die niets opbrengt. Nog eens 39 procent stapt op omdat hij ontevreden is over de service."

"Heel bewuste klant"

Het resultaat laat zich voelen: nog nooit zoveel Belgen hebben hun trouwe bank ingeruild voor een nieuwe. "Maar liefst 77.000 spaarders hebben een overstapformulier gebruikt", zegt Bob De Leersnyder van Febelfin. "We hebben te maken met een heel bewuste klant: die weet erg goed wat er op de markt speelt. Banken spelen daarop in en maken het spaarders gemakkelijker om over te stappen."

Volgens Test-Aankoop zijn BNP Paribas en KBC de grote verliezers. Argenta en Deutsche Bank, die een gratis zichtrekening aanbieden, scoren wel goed.

Lees vandaag meer in uw krant.

WB

Archiefbeeld Belga

Aangeboden door onze partners